SSS

KUZEY KIBRIS HAKKINDA
EMLAK SEKTÖRÜYLE İLGİLİ BİLGİLER

Yabancı uyruklu Kişiler Kuzey Kıbrıs’tan Nasıl Emlak alabilir?

Satın alınacak emlak seçildikten ve fiyat konusunda satıcı firma ile anlaşıldıktan sonra, alıcı ve satıcı arasında; satış fiyatı, ödeme ve teslimat koşulları, emlağın detayları gibi hususları içeren bir satış sözleşmesi imzalanır.

KKTC vatandaşı olmayan kimselerin Kuzey Kıbrıs ‘ta emlak satın alabilmeleri için KKTC Devletinden “Emlak Alım İzni” çıkartmaları gerekmektedir. Bu süreç 1-3 ay içerisinde tamamlanmaktadır.

Satış Sözleşmesi İmzalandıktan Sonra Ne Gibi İşlemler Gereklidir?

Sözleşme imzalandıktan sonra Vergi Dairesi’ne şu anki yasaya göre Kontrat Fiyatı üzerinden % 0.005 olan Pul Ücreti kontrat imzalanmasından itibaren 21 gün içerisinde ödenmelidir. Böylece kontrat mali açıdan yasal hale gelmektedir.

İlaveten Satış Sözleşmesi imza tarihinden itibaren 21 gün içinde Tapu Dairesine kaydettirilmesi gerekmektedir.,

Tapu Dairesine kaydettirildikten sonra alıcının mülkiyet hakki hukuki açıdan da yasallık kazanır. Ayrıca, satılmış olan emlakin hiçbir şekilde üçüncü şahısların tasarrufuna veya mülkiyetine geçmeyeceğine dair bir taahhütname satıcı tarafından Tapu Dairesine kaydettirilir.

Pullanmış mukavelenin Vergi Dairesinden “Aslına Uygundur “ mühürü vurulmuş bir fotokopisinin tarafımıza iletilmesi gerekmektedir.

Emlakin tesliminden sonra Belediyenin Emlak Vergisi bölümüne (Girne Terminal Girişi) başvurularak satın alınan emlak, emlak vergisi için kaydettirilmesi gerekmektedir.

KKTC Vatandaşı Olmayan Kişilerin Mal Alma Hakları Ne Kadardır?

Yabancı uyruklu kişiler, Kuzey Kıbrıs ‘tan kişi başına 1 ev veya en fazla 1 dönüm büyüklüğünde arazi alma hakkına sahiptirler. Ayrıca; içinde bir konut olacak şekilde maksimum 5 dönüme kadar büyüklüğünde arazı satın alabilirler. Evli çiftler 1 kişi olarak kabul edilir. 

Bir Gayrimunkul Satın Alırken Hangi Belgeler Gereklidir?

Bir gayrimenkul satın alınırken sadece alıcıların pasaportuna ihtiyaç vardır.

K.K.T.C’de Gayrimenkul Satın Alınırken Ödenmesi Gereken Vergiler Nelerdir?

Alıcı satın aldığı gayrimenkulün “Tapu Devir Harcını” ödemekle yükümlüdür. Tapu Devir Harcı, Tapu devri yapılacağı zaman Kuzey Kıbrıs Tapu Dairesi’ne ödenmektedir. Alıcının ilk gayrimenkulü olması durumunda indirimli olarak satın alınan gayrimenkulün satış fiyatının %3’ü kadar olan devir harcı ödenmektedir. İndirim hakkını daha önce kullanmış olan tüm şahıslar için bu oran %6’dir.

İlaveten Katma Değer Vergisi (KDV) ve Stopaj vergisi ödenmektedir . KDV miktarı gayrimenkulün satış değerinin %5’i kadardır.

Stopaj Vergisi ise satıcı tarafından Vergi Dairesi’ne ödenir. Kar amacı güden satıcılar (müteahhit) için %4.25 olan bu oran, kar amacı gütmeyen (sahibinden) satıcılar için ise %3,5 tir.

Hibe yoluyla devirlerde farklı vergiler uygulanır;

Anne ve babadan evlada hibe %0.2, Eşden eşe hibe %0.4, Dededen toruna hibe %0.4 + maliyeye stopaj ödenir.

KKTC’deki Emlak Tapu / Koçan Türleri Nelerdir?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde 3 çeşit emlak türü vardır. Şöyle ki;

TÜRK KOÇANI: 1974 yılı öncesinde Kıbrıslı Türklerin veya yabancı uyruklu şahısların sahip olduğu konut, arazi ve işyerleri için verilen koçan türüdür. Türk Koçanı en güvenli koçan olarak kabul edilir.

EŞDEĞER KOÇAN: 1974 yılında Güney Kıbrıs ‘taki gayrimenkullerini bırakarak Kuzey Kıbrıs ‘a göç etmek zorunda kalan Kıbrıslı Türklere, KKTC devleti tarafından Rum tarafında bırakmış oldukları gayrimenkuller karşılığında, orada sahip oldukları mülkün eş değerinde olan gayrimenkuller verilmiştir. Eşdeğer gayrimenkullerini alan Kıbrıslı Türkler, Rum kesiminde kalan arazilerinden feragat ettiklerine daire belgeler imzalayarak “Eşdeğer” gayrimenkullerinin koçanlarını KKTC devletinden almışlardır. Eşdeğer Koçanlı gayrimenkuller güvenli olarak değerlendirilir ve her türlü alım / satımı yapılabilmektedir.

TAHSİS KOÇAN: KKTC devleti tarafından savaşta gösterilen başarıya ödül olarak KKTC vatandaşlarına veya 1974 sonrasında Türkiye’den gelen kişilere ülkeye yerleşip hayatlarını sürdürebilmeleri için verilmiş gayrimenkullerin koçanlarıdır. Bu koçanlar, KKTC devleti garantisi altındadır ve sahipleri gayrimenkuller üzeninde tüm mülkiyet hakkına sahiptirler.

Alım – satımda Vasiyetnameye İhtiyaç Var mı?

Emlak alıcının adına kaydedildikten sonra, asıl vasiyetname Kıbrıs’taki mülkü kapsamayacağından yeni bir vasiyetname yapılması kesinlikle tavsiye edilmektedir. Bu konuda yerel avukatlar yeni bir vasiyetname hazırlayabilirler.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Yaşamak İçin Bir İzne İhtiyaç Var mı?

Kuzey Kıbrıs’ta ikamet etmek için başvuruda bulunulması gerekmektedir. Adaya gelindiği zaman otomatik olarak 3 aylık turist vizesi verilmektedir ve eğer vize bitiş tarihinden sonra da kalma niyeti varsa , geçici ikamet izni için muhaceret dairesine başvurulmalıdır.

KKTC’de Kullanılan Alan Ölçü Birimleri Nelerdir?

Kuzey Kıbrıs’ta arazi ve arsa alan ölçümlerinde dönüm, evlek, ayak(feet) ve metre birimleri kullanılmaktadır.

  • 1 Dönüm = 4 evlek
  • 1 Dönüm = 1.338 m2
  • 1 Evlek = 334,5 m2
  • 1 Evlek = 3600 ft2
  • 1 m2 = 10,76 ft2

 

Ödemelerimizi Nasıl Yapabiliriz?

Şirketimizden satın aldığınız mülkün ödemelerini doğrudan banka havalesi ile Başman Real Estate Co.Ltd. hesaplarına yapabilirsiniz. Hesap bilgileri, istemeniz durumunda muhasebe departmanımız tarafından temin edilecektir.

Satın alınan emlakın aidat masrafı mevcut ise, ödemeler için site yönetimi ile bağlantıya geçmeniz gerekmektedir.